Zasada działania urządzenia opiera się na zjawisku kawitacji, powstającym w wyniku działania fal ultradźwiękowych o niskiej częstotliwości na ośrodki płynne. Wskutek rozszerzania się cząsteczek płynu powstają tzw. mikropęcherzyki próżni, które pod wpływem znacznego przyrostu ciśnienia ulegają implozji oddziałując w sposób mechaniczny na otaczające tkanki. Wytworzona energia, dzięki zmianie polaryzacji błony komórkowej, powoduje uszkodzenie komórki tłuszczowej i jej rozbicie. Uwolnione w ten sposób tłuszcz jest transportowany przez układ naczyniowy i limfatyczny do wątroby, gdzie ulega przemianie materii. W ten sposób można skutecznie usunąć nadmiar tkanki tłuszczowej z wybranych obszarów, takich jak uda, pośladki, ramiona, talia, biodra, okolice kolan i innych. Fale ultradźwiękowe o niskiej częstotliwości selektywnie oddziałują na komórki tłuszczowe, trwale zmniejszając ich ilość na wybranym obszarze, nie powodując przy tym uszkodzenia tkanek otaczających. Ultradźwięki są bardziej skuteczne na komórki tłuszczowe położone na większej głębokości w porównaniu do fali radiowej.